Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Hanfa: Pokrenut nadzor nad Allianzom ZB

Iz Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) su potvrdili da je u tijeku nadzor nad društvom za upravljanje obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima Allianz ZB d.o.o., zbog načina donošenja odluke o ulaganju u Fortenova grupu.
U ovom trenutku ne možemo iznositi detalje no možemo potvrditi da je započeo i da je u tijeku neposredni nadzor nad Allianz ZB d.o.o. društvom za upravljanje obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima, zbog načina donošenja odluke o ulaganju u Fortenova grupu na sjednici nadzornog odbora spomenutog društva. Nakon što utvrdi sve okolnosti Hanfa će o rezultatima provedenog postupka obavijestiti nadležna državna tijela, kažu u Hanfi.

Ulazak mirovinskih fondova u vlasničku strukturu Fortenova grupe bio je planiran tako da oni otkupe udio ruskog Sberbanka u toj kompaniji, uz odobrenja nadležnih tijela. Radi toga je u uredbi EU-a o sankcijama protiv Rusije zbog napada na Ukrajinu iz srpnja ove godine osiguran prijelazni rok do kraja listopada. Time su bile osigurane pretpostavke za otkup udjela Sberbanka. No, transakcija nije ostvarena zbog odustanka Allianza. (P.F./Hina)