Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Povijesni izbori za Kongres i Senat: Amerika je na rubu provalije, detalji će odlučiti o sudbini Trumpa i Bidena

U Moskvi vjerojatno plaćaju mise za povratak bivšeg američkog predsjednika i pobjedu Republikanaca

Dva dana prije američkih izbora, na sredini predsjedničkog mandata, nijedan medij Narodne Republike Kine na engleskom nema ni osvrta na taj događaj. Potvrda je to politike koju Partija zagovara, nemiješanja u unutarnje poslove druge države. U Beijingu/Pekingu ne bi opet republikance, nikako Donalda Trumpa, za dvije godine, ali ni Joe Biden nije im mio, posebno otkad je uveo zabranu izvoza osjetljive tehnologije. Sušta suprotnost u Moskvi, gdje, vjerojatno, plaćaju mise za pobjedu Republikanske stranke u nadi da će usporiti pomoć Ukrajini te za povratak Trumpa, s kojim bi predsjednik Vladimir Putin onda definirao geopolitičku sliku Europe.

Politico, pak, piše da se Bruxelles uopće ne bavi zbivanjima s druge strane Atlantika te da ih čak, kako se njima čini, pretjerano ne zabrinjava ni očekivana pobjeda republikanaca i kontrola Zastupničkog doma Kongresa.

Stanje demokracije
A to je izgledan scenarij ne samo zbog uobičajene prakse američkog biračkog tijela da na sredini mandata glasa za opoziciju – u posljednja tri desetljeća to se nije dogodilo samo 2002., godinu dana nakon terorističkog napada koji je izvela al-Qa‘ida na New York i Washington. Razlog je isti zbog kojeg su izbore gubili Jimmy Carter i George H. W. Bush (otac) – inflacija i ekonomska kriza. Pred tim temama pada i zabrinutost za stanje američke demokracije, zakon kojim će se omogućiti pobačaj ili tema poreza bivšeg predsjednika Donalda Trumpa. Strah od praznog novčanika uvijek je jači od ideologije. (Cijeli članak pročitajte na jutarnji.hr)