Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Filipović prozvao HŽ zbog problema migranata u Rijeci

Riječki gradonačelnik Marko Filipović u utorak je prozvao Hrvatske željeznice (HŽ) zato što nisu dopustile da se postavi šator za pomoć migrantima na području željezničkog kolodvora u Rijeci te da se oglušuju na pozive za čišćenjem kolodvora.Filipović je rekao da je Grad Rijeka, zajedno s Riječkom nadbiskupijom, Crvenim križem i njihovim volonterima odlučio pomoći ljudima koji su se našli u nezavidnoj situaciji. Odlučeno je da se uredi privremeni prihvatni punkt na području željezničkog kolodvora, gdje uglavnom stižu migranti vlakom u Rijeku, odakle nastavljaju putovanje prema zapadnoj Europi.

Kako HŽ Infrastruktura nije odobrila postavljanje šatora i kontejnera na prostor kolodvora, Grad Rijeka je u dogovoru s privatnim vlasnicima za tu namjenu počeo uređivati površinu kod nekadašnjeg marketa Graziani, u blizini kolodvora.
Tu su proteklih dana postavljeni kontejner za smještaj volontera Riječke nadbiskupije, Caritasa i riječkog Crvenog križa te njihove opreme, kao i sanitarni kontejner s toaletima i tuš-kabinama u kojima će se migranti moći istuširati i osvježiti.Marko Filipović je ocijenio da se HŽ nije ponio korektno.

“Migranti u Rijeci nisu problem samo Grada Rijeke, nego i HŽ-a koji im prodaje željezničke karte, a nije predvidio novac za čišćenje površina kojima upravlja”, istaknuo je gradonačelnik. Nadam se da će ulaskom Hrvatske u schengenski prostor prestati pritisak migranata na Rijeku i Hrvatsku, naveo je.

Gradsko društvo Crvenog križa svakodnevno priprema oko 200 obroka u svojoj kuhinji na Pećinama te ih dostavlja migrantima na području oko željezničkog kolodvora.(tportal)