Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Na ortopedsku rehabilitaciju u Krapinskim Toplicama čeka se godinu dana

 

Pacijenti koji imaju problema s mišićno-koštanim sustavom u prosjeku su na bolovanju od 3 do 5 mjeseci. U njihovu oporavku iznimno važnu ulogu imaju fizioterapeuti, no njih nema dovoljno, pa na prijeko potrebnu pomoć pacijenti – predugo čekaju.

Na ortopedsku rehabilitaciju u Krapinskim Toplicama čeka se oko godinu dana.

  • Malo otežavajući faktor je da još nemamo sustav koji bi povezao sva odobrenja i sve liste čekanja, znači jedan pacijent je mogao predati papire kod nas, mogao je predati u Varaždinskim toplicama, u Stubičkim toplicama, a mi to ne znamo, rekla je Željka Žnidarić, ravnateljica Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice.

Ako fizikalnu terapiju ne dobiju na vrijeme, to se može odraziti i na brzinu oporavka.

  • Sigurno da funkcionalno možda je usporeniji oporavak ili ovaj sami rezultat operativnog zahvata možda je malo kasnije vidljiv, rekla je Ksenija Petek-Bušelić, specijalist fizikalne medicine i rehabilitacije.
  • Nastojim ga čim prije uklopiti u te terapije, što više programa, pokušavamo to nadoknaditi, govori.

Hrvatska je jedina zemlja u Europskoj uniji u kojoj fizikalna terapija nije integrirana u primarnu zdravstvenu zaštitu. Godine 2014. ukinuta je uputnica za fizikalnu terapiju, stoga obiteljski liječnik izdaje uputnicu za pregled kod specijalista fizikalne medicine nakon čega pacijent čeka terapiju kod fizioterapeuta. (Iva Vukadin/V.K./Dnevnik/IMS/HRT)