Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Britanija jača pomoć ukrajinskim vojnicima tijekom zime

Velika Britanija povećat će pomoć ukrajinskim vojnicima tijekom zime s obzirom na to da predstoji ključna bitka za Herson i pristižu mobilizirani ruski vojnici, rekao je britanski ministar obrane Ben Wallace.

Wallace se pridružio glavnom tajniku NATO-a Jensu Stoltenbergu na obuci ukrajinskih vojnika u jugoistočnom engleskom gradu Lyddu, pošto je Britanija objavila da je poslala Ukrajini još 12.000 vreća za spavanje za jako hladno vrijeme.

  • Zima se približava i to je važan izazov za obje strane. Stoga smo odlučni pružiti ukrajinskim vojnicima najbolje osnovne vještine jer već znamo da ruska vojska to ne radi, rekao je.

Ukrajinske snage jačaju pritisak na ruske postrojbe u južnoj Hersonskoj oblasti koju je Moskva okupirala u veljači, jedino mjesto na zapadnoj obali Dnjepra na kojem je Rusija prisutna.

Rusija je zadnjih mjeseci ondje jako pojačala svoje snage dok ukrajinski vojnici pokušavaju napredovati.

  • Ne bih se iznenadio da u idućih nekoliko tjedana uspješno dođu do te strane rijeke. Ukrajina i dalje napreduje na istoku zemlje i polako ali sigurno steže obruč oko Hersona na jugu. To je teška borba, rekao je Wallace govoreći o ukrajinskim postrojbama, dodajući da je zato toliko važno nastaviti slati im opremu i pomoć. (M.M.hrt.hr)