Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Euri dobiveni na ovaj način ne smiju se koristiti prije 1. siječnja 2023. godine

Procedura uvođenja nove valute jedan od tehnički najkompleksnijih koraka u povijesti moderne hrvatske države.

S prvim danom iduće godine Hrvatska će se pridružiti 19-članoj obitelji europskih država koje koriste euro te će tako eurozona od 2023. imati 20 članica.

Cilj uvođenja zajedničke valute bio je produbiti povezanost među državama članicama i pospješiti iskorištavanje svih prednosti jedinstvenog tržišta uz slobodno kretanje ljudi, robe, usluga i kapitala. U cjelini, euro pridonosi stabilnijim gospodarskim prilikama i rastu, većim investicijama i novim radnim mjestima.

Za nadati se da će ti efekti biti zabilježeni i u hrvatskom slučaju. Iako je glavnina makroekonomskih i političkih priprema odrađena i Hrvatska je dobila zeleno svjetlo za ulazak u eurozonu, a financijski sustav odradio je golemi posao prilagodbe na novu valutu, to ne znači da je cijeli proces dovršen.

Može se slobodno reći da je postupak i procedura uvođenja nove valute jedan od tehnički najkompleksnijih koraka u povijesti moderne hrvatske države. U postupku uvođenja eura primjenjuje se nekoliko načela. Prva je načelo zaštite potrošača, a važno je istaknuti da se preračunavanje cijena i drugih novčanih iskaza vrijednosti provodi bez naknade, primjenom fiksnog tečaja konverzije. Kao što je ranije najavljeno, tečaj konverzije iznosi 7,53450 kuna za jedan euro. Cijeli članak donosi poslovn dnevnik.