Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Iz bolnica o smrti rodilje tvrde: Nije učinjena liječnička pogreška

U Općoj bolnici u Gospiću 22-godišnja trudnica iz Gornjih Vrhovina rodila je u ponedjeljak živo i zdravo dijete, nakon čega je došlo do obilnog krvarenja pa je pala u hemoragični šok te je prevezena je u bolnicu u Zadru, gdje je umrla, a obje bolnice kategorički opovrgavaju da su liječnici za to odgovorni.
Specijalist anesteziologije, reanimacije i hitne medicine zadarske bolnice Edi Karuc rekao je za Hinu da je pacijentica u ponedjeljak poslijepodne bila kod njih na mjerama intenzivnog liječenja, da je upoznat sa slučajem, a na pitanje vidi li elemente liječničke pogreške, odgovorio je kategorički: “Ni blizu.” Odbio je daljnju argumentaciju te je – zbog delikatnosti slučaja i iznimnog interesa javnosti – za sutra najavio konferenciju za novinare.
Kako je za Hinu rekla ravnateljica gospićke bolnice Sandra Čubelić, porođaj je “protekao standardno, rodilja je rodila živo i zdravo dijete, ali je imala uraslu placentu, što završava teškom komplikacijom, što se i u ovom slučaju dogodilo”. Istaknula je kako ne vidi da je bila učinjena ikakva liječnička pogreška.

Tijekom krvarenja pacijentici je odstranjena maternica da bi se zaustavilo krvarenje, ali je ona unatoč poduzetim mjerama razvila hemoragični šok i u takvom je stanju prevezena u Zadar.

Ondje se nastavilo s mjerama intenzivnog liječenja koje su počele u Gospiću, poduzete su i dodatne mjere intenzivnog liječenja, ali žena je, rekao je Karuc, unatoč tome, umrla “u jedinici intenzivne medicine Opće bolnice Zadar, ne u autu, ne na putu”.

U vezi s incidentom i pozivanjem policije, o čemu su izvijestili neki mediji, Čubelić je rekla da je u bolnici u Gospiću rodbina rodilje verbalno napala ginekologe i da je policija došla. Dodala je da liječnici razumiju teške okolnosti te su odlučili da neće podizati tužbu jer smatraju da nije potrebno da se protiv njih podiže bilo kakva prijava.

Čubelić je opovrgnula da je bilo bilo kakvog fizičkog sukoba iako se radilo o teškoj i neugodnoj situaciji jer su liječnici “sve učinili za pacijenticu i novorođenče”, ali, istaknula je, “ponekad se dogode takve fatalne situacije”.

Novorođenče je u bolnici u Gospiću i dobro se razvija, a četvrto je dijete umrle rodilje. (Hina/N1)