Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Xi Jinping poručio kineskim vojnicima da se ‘spreme za rat‘: ‘Situacija je sve nestabilnija‘

Njegovi će komentari pobuditi bojazan kako je Kina i dalje odlučna u invaziji na Tajvan

Kineski predsjednik Xi Jinping zahtijeva da kineska vojska bude spremna za rat, budući da je, kako smatra, situacija u svijetu i Kini sve nestabilnija i neizvjesnija, piše The Times.

Prilikom posjeta vojnom zapovjednom centru u Pekingu, Xi je rekao da nova središnja vojna komisija Komunističke partije Kine mora osigurati da vojska bude spremna za borbu u svakom trenutku.

“U svijetu se promjene događaju sve većom brzinom, a nestabilnost i neizvjesnost u našoj državi je u porastu. Visoka borbena spremnost vojske mora biti njen jedini kriterij. Morate odlučno braniti nacionalni suverenitet, sigurnost i razvojni interes te ispunjavati sve zadatke stranke i naroda”, poručio je vojnicima.

Njegovi će komentari pobuditi bojazan kako je Kina i dalje odlučna u invaziji na Tajvan, za koji Peking tvrdi da pripada pod njihovu vlast.
Xijeva ovotjedna turneja poklopila se s najvećim zračnim mitingom u zemlji održanom u južnom kineskom gradu Zhuhaiju.

Četiri nevidljiva kineska lovca J-20, nekoć obavijena velom tajne, oduševila gledatelje manevrima, a predstavljeni su i transportni zrakoplov kodnog imena YU-20 i borbeni avion J-16.

Zhang Xuefeng, kineski vojni stručnjak, rekao je državnim medijima da je J-20 pokazao svoju “izvrsnu pokretljivost i fleksibilnost koja mu osigurava veliku prednost u zračnoj borbi”.

“Oružje je namijenjeno odvraćanju tajvanskih snaga i njegovih saveznika poput SAD-a, koje se zalažu za neovisnost Tajvana“, kazao je za kinesku državnu televiziju, Song Zhongping, tamošnji vojni analitičar. (jutarnji.hr)