Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Anonimno pismo o stanju u karlovačkoj bolnici uzburkalo javnost

Karlovačka bolnica je, kako doznajemo, postala vrlo zanimljiva tema ne samo djelatnicima, nego i građanima koji se tamo liječe. Među njima je i velik broj pacijenata s područja Ogulina i okolnih općina, koje će vjerojatno zanimati što je objavljeno u anonimno pismu koje je stiglo političarima i  medijima, a u kojem se opisuju događanja u bolnici zbog kojih bi se mnogi trebali zabrinuti.

U pismu se dalje govori o cijeloj povijesti problema u karlovačkoj bolnici, te naravno, dugovima. Naime, navodi se da je karlovačka bolnica nakon što ju je Sanacijsko vijeće 2016. godine dovelo u pozitivno poslovanje, vraćena na upravljanje Karlovačkoj županiji.
Autor pisma se pita “što se desilo da je bolnica od 2016. godine kada je bila u plusu, sada, samo 6 godina kasnije u minusu od oko 160 milijuna kuna?! Zašto je to tako? Zato jer nam je bolnica i njeno rukovodstvo bolesno” – zaključuje autor pisma.

Uz to, u pismu se navodi kako bolnica u protekle 2 godine mjesečno stvara minus od 5 milijuna kuna, što je ukupno oko 130 milijuna kuna u zadnje dvije godine.

Nadalje, spominju se i sistematizacije radnih mjesta i mnoga kadroviranja pod paskom politike, uz navođenje konkretnih imena. Također, autor ovog pisma navodi kako među djelatnicima vlada nezadovoljstvo i zabrinutost te kako odlaze iz bolnice u druge ustanove u Županiji ili Hrvatskoj: ” Odlaze vrsni operateri, specijalisti, specijalizanti različitih struka te traže izračun duga prema bolnici kako bi mogli otići.”

U podužem pismu autor proziva “famoznu četvorku” da se bavila trivijalnim stvarima i namještanjem poslova kućnim prijateljima, naravno članovima HDZ-a, i time zanemarila osnovnu svrhu bolnice – liječenje pacijenata.”

Pri kraju pisma stoji da je “žalosno da nitko iz vladajućih struktura Karlovačke županije ne reagira i zatvara oči pred ozbiljnim problemima u kojima se nalazi bolnica. Upravno vijeće bolnice, koje je sastavljeno od predstavnika županije, ministarstva zdravstva i zaposlenika OB Karlovac potvrđuje sve odluke ravnatelja. Gdje je njihova odgovornost za situaciju u karlovačkoj bolnici?”

Na ovo je pismo reagirao Nikša Antica, ravnatelj bolnice, koje objavljujemo u nastavku: