Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Njemački mirovinski sustav je pred slomom; traži se rad do 70. godine

Mirovinski sustav u Njemačkoj je na rubu kolapsa i za pet godina možda neće biti održiv, upozorio je predsjednik Saveza njemačkih udruga poslodavaca (BDA) Rainer Dulger. Pozvao je na produljenje radnog vijeka, odnosno da se dob za odlazak u mirovinu poveže s očekivanim životnim vijekom. U Njemačkoj se mirovine iz prvog stupa financiraju, kao i u Hrvatskoj, preko sustava međugeneracijske solidarnosti. Osobe koje rade izdvajaju doprinose za mirovinsko osiguranje, a iz tih se doprinosa isplaćuje mirovina sadašnjim korisnicima prava na mirovinu. Starosna dob za odlazak u mirovinu u Njemačkoj se postupno povećava – sa 65 na 67 godina.

Njemački model funkcionira samo ako postoji dovoljan broj onih koji uplaćuju u sustav, dakle onih koji financiraju umirovljenike. I upravo je to slaba točka međugeneracijskog ugovora, upozorava Dulger, u društvu koje je sve starije.

Čelnik njemačkih poslodavaca tvrdi da na 100 osoba koje uplaćuju doprinose trenutno dolazi oko 50 umirovljenika. Taj nepovoljan omjer će se u narednih 15 godina pogoršati i tad će, navodi Dulger, na svakih 100 uplatitelja biti oko 70 umirovljenika. Više na tportalu.