Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

CERP propustio 333 milijuna kuna od Petrokemije. Đerek: Sumnja se na dogovor

Početkom ove godine, 21. veljače sazvana je glavna skupština na kojoj su većinski vlasnici Petrokemije – INA i PPD željeli izglasati delistiranje sa Zagrebačke burze. Pravila u Hrvatskoj nalažu da kada se netko povlači sa burze mora isplatiti pravičnu naknadu onima kojima to umanjuje prava koja u slučaju Petrokemije iznosi od 33,86 kuna. Samo za Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) to bi bilo 333 milijuna kuna.
Međutim, CERP, Janaf i Fond Nuklearne elektrane Krško nisu se pojavili na skupštini na kojoj su mogli tražiti odštetu. CERP je tri mjeseca kasnije pokušao prodati dionice koje ima, ali nije blio zainteresiranih za kupnju.

O cjelokupnoj situaciji u Newsroomu N1 televizije je govorila zviždačica Maja Đerek.
“Između ostalog smo u kaznenoj prijavi naveli da se radi o propuštanju dužne pažnje. Ja ne bih rekla da se samo radi o tome, rekla bih da se ovdje radi o namjeri i da postoji osnovana sumnja da se radi o dogovoru. PPD je privatni kapital i privatni vlasnik i postoji sumnja da se pogodovalo privatnom kapitalu”, kazala je.

Napominje da su kaznenu prijavu podnijeli USKOK-u, s obzirom na to da se radi o koruptivnom kaznenom djelu. USKOK je, ističe, kaznenu prijavu proslijedio županijskom državnom odvjetništvu. (N1)