Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Tko je Nataša Pirc Musar, prva predsjednica u povijesti Slovenije

Neovisna kandidatkinja Nataša Pirc Musar pobijedila je u nedjelju na predsjedničkim izborima u Sloveniji i tako postala prva predsjednica u povijesti te zemlje
U nedjeljnom drugom krugu predsjedničkih izbora Pirc Musar je osvojila oko 54 posto glasova birača, dok je njezin protukandidat Anže Logar dobio podršku oko 46 posto izašlih na glasanje, prenosi agencija STA.

Pirc Musar (54), bivša novinarka i odvjetnica specijalizirana za zaštitu osobnih podataka koja je branila i Melaniju Trump, rekla je da su birači na demokratskim izborima demokratskom većinom rekli kakvu Sloveniju žele. Najavila je da će se boriti za temeljna ljudska prava, ustavna prava i demokraciju. Zahvalila je biračima koji su danas izašli na izbore, a posebno onima koji su glasali za nju. Također je čestitala svom protukandidatu Logaru i poželjela mu puno sreće na daljnjem putu.

‘Dat ću sve od sebe da uistinu budem predsjednica svih, da se borim za temeljna ljudska prava, ustavna prava i demokraciju. Dat ću sve od sebe da se ujedinimo u politici oko strateških pitanja’, najavila je.
Dodala je da se zalaže za kvalitetno javno zdravstvo, te socijalnu i svaku drugu sigurnost. ‘Što je čovjek sigurniji, bit će manje siromašnih, manje socijalnih problema, manje kriminala u našoj zemlji’, rekla je. ‘Želim da Slovenija postane zemlja u kojoj će se o starijima brinuti, u kojoj će mladi htjeti ostati. Želim Sloveniju u kojoj ćemo biti svjesniji da nas čekaju teška vremena zbog klimatskih promjena’, rekla je. (Hina, N1)