Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Turska za eksploziju u Istanbulu krivi kurdske militante, uhićeno 47 osoba

Turska vlada je za eksploziju u Istanbulu, u kojoj je u nedjelju poginulo šest ljudi, okrivila kurdske militante, dodavši da je policija pritvorila 47 ljudi, uključujući i Sirijku za koju se vjeruje da je podmetnula bombu, dok Radnička stranka Kurdistana (PKK) negira bilo kakvu umiješanost.

Za sada niti jedna skupina nije preuzela odgovornost za eksploziju u glavnoj istanbulskoj trgovačkoj ulici Istiklal. U eksploziji je ozlijeđena 81 osoba, a snimke pokazuju razmjere snažne eksplozije koja je razorila obližnje zgrade i dućane, dok su stotine turista, obitelji i kupaca bježali glavom bez obzira.

Ministar unutarnjih poslova Suleyman Soylu rekao je da je zapovijed za bombaški napad na Aveniju Istiklal dana u Kobaniju, gradu u sjevernoj Siriji, gdje su turske snage proteklih godina izvodile operacije protiv sirijske kurdske milicije YPG. Soylu tvrdi da PKK i YPG snose odgovornost za napad koji Turke podsjeća na slične napade u posljednjih nekoliko godina.

Ankara YPG smatra krilom PKK-a, no SAD je podržavao tu kurdsku miliciju u Siriji, izazvavši trvenje među NATO saveznicima.

PKK se oglasio priopćenjem u kojem negira umiješanost u taj napad i ističe da nikada ne bi ciljao civile.

Viši turski dužnosnik je rekao da, osim sumnje na PKK, ne isključuje mogućnost da je za napad u Istanbulu odgovorna Islamska država (IS). (T.V./Hina/HRT)