Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Grupacija Pervanovo u čijem sastavu je i Bjelin, preuzela je većinski udio Spin valisa

Grupacija Pervanovo, u čijem sastavu se nalaze društva Bjelin Industries u Hrvatskoj i Välinge Group u Švedskoj, potpisao je putem svoga društva kćeri Välinge Croatia ugovor o stjecanju kontrolnog paketa dionica hrvatskog društva za proizvodnju namještaja Spin Valis. Završetak transakcije očekuje se nakon odobrenja Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN). Inače, bio je veliki interes za preuzimanje Spin valisa i od domaćih i od stranih kompanija, no Pervanovo je bilo najkonkretnije.

Svoje udjele prodali su najveći dioničari Zdravko Jelčić, Miljenko Katranček, Marko Žmire i Vinko Pisarović (ukupno 67,95 posto prema Poslovnoj Hrvatskoj). Nakon potpisanog ugovora zeleno svjetlo mora dati još AZTN, no kako kaže naš sugovornik, ne bi trebalo biti problema jer je drvna industrija inače disperzirana, tako da ne prijeti koncentracija. Nakon što AZTN odobri transakciju, slijedi uplata na račun dosadašnjih dioničara, a što se očekuje u prvoj polovini prosinca. Inače, savjetnički dio posla za prodavatelje odradila je konzultantska tvrtka Caper.

Takvo preuzimanje grupaciji Pervanovo omogućava brže postizanje internih ciljeva proizvodnje namještaja koji upotrebljava Välingeovu klik-tehnologiju i prije nego što je to prvobitno planirano. Istovremeno, Spin Valisu omogućava da proizvodnju još više koncentrira u finalne proizvode najvišeg stupnja dodane vrijednosti.

Pervanovo, navodno planira preuzeti i preostale udjele u kompaniji, kao i uvesti svoju poznatu klik tehnologiju, primjenjivanu na proizvodnju podova, i na Spin valisove već pripremljene nove proizvode namještaja.

Da li će doći do promjene i u Upravi Spin valisa, ostaje da vidimo. Dosadašnja praksa je pokazala da Pervanovo nakon preuzimanja uglavnom postavlja na čelna mjesta kompanija nove menadžere. Trenutni predsjednik Uprave Spin valisa je Marko Žmire, a članovi su Zdravko Jelčić i Miljenko Katranček.

O ovom preuzimanju Darko Pervan, vlasnik i glavni direktor društva Pervanovo Invest AB. je rekao: „S ponosom objavljujemo da smo uspješno zaključili svoje peto preuzimanje u Hrvatskoj. Na svim preuzetim lokacijama izvršena su velika ulaganja u novu tehnologiju, zgrade i strojeve. S novim proizvodnim pogonom u Ogulinu, gdje gradimo najveću tvornicu drvenih podova u Europi, naša hrvatska grupacija sada je visokoučinkovita i konkurentna, osobito kada je riječ o segmentu drvenih podova u hrastu.

Spin Valis i ostala hrvatska društva u našoj grupaciji vrlo su profitabilna. Nastavit ćemo ulaganja u Spin Valis s ciljem da se on razvije u jednog od vodećih proizvođača namještaja u Europi. Uvest ćemo Välingeovu jedinstvenu i visokosofisticiranu tehnologiju klik-namještaja u velikom opsegu i koordinirati preradu drva s ostalim društvima iz naše grupacije u Ogulinu, Bjelovaru, Vinkovcima i Otoku”. (ogportal/lidermedija.hr/poslovni.hr)