Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Majke i očevi moći će tražiti rad od kuće do djetetova osmog rođendana?! I to nije jedina novost u Zakonu

Poslodavac je dužan razmotriti zahtjev radnika, a može ga odbiti samo iz opravdanog razloga

Novim Prijedlogom Zakona o radu uređen je rad s izdvojenog mjesta rada, odnosno rada od kuće i rada na daljinu. Iako se smatralo da je izmjena donesena zbog pandemije, iz Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike objasnili su da se ipak radi usklađivanju s europskim direktivama. Stupanjem na snagu novog Zakona o radu, majke će moći zatražiti rad od kuće tijekom cijele trudnoće, a majke i očevi do osme godine djetetova života. Isti zahtjev moći će predati oni koji brinu o bolesnom članu uže obitelji ili članu kućanstva, čije zakonsko trajanje nije određeno.
Prema novom Zakonu o radu radnik može zatražiti rad od kuće zbog usklađivanja radnih i obiteljskih obveza i osobnih potreba iz tri razloga. Prvi razlog je zaštita zdravlja uslijed bolesti ili utvrđenog invaliditeta, drugi je trudnoća ili roditeljske obveze prema djeci do navršene osme godine života, a posljednji razlog je pružanje osobne skrbi članu uže obitelji ili članu kućanstva.

Poslodavac je dužan razmotriti zahtjev radnika, a može ga odbiti samo iz opravdanog razloga koji mora pismeno obrazložiti 30 dana od zaprimanja prijedloga. S druge strane, radnik se mora pridržavati sigurnosnih i zdravstvenih mjera u skladu s posebnim zakonima i propisima. Cijeli članak pročitajte na Jutarnji.hr.