Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Od danas su na snazi nova pravila na cesti: Obavezno pripazite na ovo, prijete kazne i do 15.000 kuna

Od danas, 15. studenog, do 15. travnja iduće godine, u skladu sa zakonom vozači su dužni koristiti ziomsku opremu na svojim automobilima, a oni koji se “ogluše” na zakonske odredbe, mogli bi biti drastično kažnjeni.

Prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, pod zimskim uvjetima na cesti smatra se vrijeme kada je kolnik pokriven snijegom ili kada je na kolniku poledica. Za vrijeme zimskih uvjeta na cestama zabranjuje se promet motornim vozilima koja nemaju zimsku opremu i teretnim automobilima s priključnim vozilom.To znači da su na zimskim dionicama javnih cesta obavezne zimske gume. Ako pak nemate zimske gume, mogu proći i ljetne s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s obaveznim lancima na pogonskim kotačima.U slučaju da vas policija zatekne na cesti bez obavezne zimske opreme, novčanom kaznom od 5000 do 15000 kuna kaznit će se pravna ili fizička osoba – obrtnik ako naredi ili dopusti da se u prometu na cestama koristi vozilo koje nema propisanu zimsku opremu.

Za prekršaj iz ovog članka kaznit će se novčanom kaznom od 1500 do 5000 kuna i odgovorna osoba u pravnoj osobi i u tijelu državne vlasti ili tijelu jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave, navodi se u zakonu.

Također, novčanom kaznom od 1000 kuna kaznit će se za prekršaj vozač koji upravlja vozilom koje nema zimsku opremu.Iz policije ističu i da su prije započinjanja vožnje vozači obvezni očistiti zaleđena vjetrobranska stakla i snijeg, led ili vodu s vozila, a za nepridržavanje ovih obveza Zakonom o sigurnosti prometa na cestama propisana je novčana kazna u iznosu od 1000 kuna.Podsjećamo, od 1. studenog sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, pa sve do 31. ožujka iduće godine, danju za vrijeme vožnje moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla. Za one koji prekrše ovu zakonsku odredbu, predviđena je novčana kazna u iznosu od 300 kuna, odnosno 30 eura od 1. siječnja kada Hrvatska uđe u eurozonu. (Tportal)