Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Nikad veća inflacija, nikad skuplja hrana. Što za vas znači rekordnih 13,2 posto?

Inflacija u listopadu iznosila je 13,2 posto, to je rekordna brojka otkad se mjere podaci i to znači da smo 13 posto siromašniji nego smo bili u ovo vrijeme lani. U Hrvatskoj nije najgore, možda će vas utješiti da je u Mađarskoj ili Estoniji inflacija 22 posto. Ali ono što nikoga ne može utješiti jest da je hrana poskupjela 20 posto. Cijene hrane u Hrvatskoj su oduvijek visoke, slične kao u Nizozemskoj, Španjolskoj i Sloveniji, iako nam plaće nisu slične. A sada su još skočile: kruh i mlijeko recimo više nego drugdje u Europi.

Inflacija jede i vašu plaću. Ove godine pojest će vam cijelu jednu mjesečnu zaradu.
Dosegli smo rekordnu inflaciju u listopadu je ona porasla na 13,2 posto i sve bi to možda i bilo dobro da nam plaće rastu isto mjerom, od prošle godine narasle su za četiri posto. 20 posto išla je gore hrana, i energija, a hotele i restorane plaćamo za 18 posto više.

“Inflacija je doista rekordna, raste zadnjih šest mjeseci i to je ozbiljan problem, još veći problem je da se čini da je ne možemo suzbiti. Sada treba gledati stopu nezaposlenosti, dok god je ona ispod 300 tisuća, možemo reći da smo u sigurnoj domeni”, objašnjava Petar Vušković, ekonomski analitičar. (Darinka Trgo Danas.hr)