Aktualno OG sada Ogulin

I u Ogulinu obilježen Međunarodni dan posvećen “Palčićima”

Svake godine 17. studenog diljem svijeta obilježava se Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju. Zahvaljujući ogulinskoj Udruzi Radost, dan posvećen Palčićima obilježen je i u našem gradu. Tako je u velikoj dvorani ogulinske Gradske knjižnice i čitaonice održano predavanje posvećeno upravo najmanjim i najhrabrijim borcima, njihovim majkama i obiteljima.

Tijekom predavanja, psihologinja Ines Galetić Žagar je govorila o mentalnom zdravlju majki prijevremeno rođene djece. O „Ranoj intervenciji kod prijevremeno rođenog djeteta“ govorila je potom prvostupnica fizioterapije Matea Holjevac. Ogulinska pedijatrica Vedrana Zubčić Zrnc, čija je subspecijalnost neonatologija, nazočne je upoznala s medicinskim karakteristikama prijevremeno rođene djece.

Predavanja su nadopunila emotivna svjedočanstva i iskustva nekih od nazočnih majki te članova uže obitelji hrabrih ogulinskih Palčića.
Time su zajedničkim snagama pružile podršku novim Palčićima, njihovim majkama i obiteljima.

Iako je ovo događanje okupilo manji broj posjetitelja, važno je i dalje javno te otvoreno progovarati o ovoj problematici. Važno je pažnju javnosti usmjeriti na prijevremeno rođenu djecu, te na načine kako, kao društvo, možemo pružiti pomoć i podršku roditeljima „Palčića“. Upravo to je bio cilj ovog predavanja.

U Hrvatskoj se, inače, godišnje prijevremeno rodi oko 2500 djece. Zbog nezrelosti cijelog sustava, prijevremeno rođena djeca pod većim su rizikom za pojavu dugotrajnih neurorazvojnih i medicinskih problema. Prijevremeno rođena djeca osobito su osjetljiva u razdoblju neposredno nakon rođenja i u ranom razvoju, zbog čega se njihovi roditelji nalaze pred brojnim izazovima.