Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Iz Remetinca pušten maloljetnik kojeg sumnjiče za pripremanje terorizma

Maloljetnik, koji se 10. rujna na prosvjedima pred HDZ-om, pojavio oboružan molotovljevim koktelom, bengalkom i jednom improviziranom napravom s čavlima, za koju je utvrđeno da je riječ o hladnom oružju, te koji se sumnjiči za prisilu prema službenoj osobi i za pripremanje za terorizam, pušten je iz istražnog zatvora.
Odlučio je tako sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda, odbivši prijedlog tužiteljstva koje je tražilo da mu se istražni zatvor određen zbog opasnosti od ponavljanja djela produlji do okončanja sudskog postupka.

Tužiteljstvo je na tu odluku suda najavilo žalbu, a u međuvremenu su Odjelu za mladež Općinskog kaznenog suda u Zagrebu predložili da mu, kako kažu, bude izrečena maloljetnička sankcija sukladno odredbama Zakona o sudovima za mladež. Koliku kaznu traže, nije priopćeno.
Maloljetnik se sumnjiči da je 10. rujna 2022. došao na Trg žrtava fašizma, gdje se održavao prosvjed protiv HDZ-a. Sa sobom je donio predmete koji su, tvrdi tužiteljstvo, pogodni za izazivanje požara, eksplozije, ozljeđivanje i lišenje života većeg broja ljudi koji su bili na javnom prosvjedu. Policajci su ga uočili te su ga pokušali spriječiti u njegovoj nakani, pri čemu je on pružao fizički otpor.

Osim toga sumnjiči ga se da je verbalno te oštrim predmetom koji je imao kod sebe, prijetio policajcima.(N1)