Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Moskva za razmjenu zatvorenika sa SAD-om i razgovore o strateškoj stabilnosti

Rusija se nada razmjeni zatvorenika sa Sjedinjenim Državama među kojima je ruski trgovac oružjem Viktor But, objavila je u petak Moskva i poručila da je otvorena za razgovore o strateškoj stabilnosti ako je Washington spreman.

  • Nadam se da je mogućnost (razmjene) ne samo aktualna, nego i sve veća te da će doći trenutak kada ćemo postići konkretan dogovor, rekao je zamjenik ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov, prenose ruske novinske agencije. Rusija je spremna na razgovore na visokoj razini o strateškoj stabilnosti ako je Washington spreman, rekao je Rjabkov, kako ga citiraju ruski državni mediji.

Rekao je također da Rusija ne isključuje nove kontakte sa SAD-om nakon razgovora u Kairu o novom START-u, sporazumu o nuklearnom oružju. Rjyabkov je rekao da se pregovori vodili “profesionalno” putem “posebno određenog kanala”.

Ove izjave dolaze dan nakon informacije o premještaju američke košarkašice Brittney Griner, uhićene u Moskvi i osuđene za “trgovinu drogom”, u rusku kažnjeničku koloniju. Podupiratelji 32-godišnje košarkašice ističu da je riječ o politički motiviranom slučaju, optužujući ruske vlasti da je drže kao taoca u prilikama napetosti između Moskve i Washingtona u vezi s Ukrajinom.

SAD i Rusija su mjesecima pregovarali o razmjeni koja bi uključila Griner i druge Amerikance u rukama Moskve koja se pak nada da će vratiti Buta. (T.V./HRT/Hina)