Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Švicarska postrožila pravila za ulazak radnika iz Hrvatske

Hrvati pri zapošljavanju trebaju biti ravnopravni s ostalim državljanima EU/EFTA-e, reagiralo je u četvrtak Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) na odluku Švicarske da od 1. siječnja 2023. hrvatskim državljana ograniči pristup svom tržištu rada te je poziva da preispita tu odluku.Hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) “sa žaljenjem je primilo informaciju o odluci Saveznog vijeća Švicarske Konfederacije da ponovno uvede prijelazne mjere za pristup hrvatskih državljana švicarskom tržištu rada, na razdoblje od godinu dana, od 1. siječnja 2023. do 31. prosinca iste godine, nakon čega će ovu odluku ponovno razmotriti”, priopćeno je.

U tih godinu dana primjenjivat će se sustav kvota za izdavanje radnih dozvola Hrvatima, a MVEP obnovu ograničenja smatra nepotrebnom.

“Uvažavajući činjenicu da je ovakva odluka utemeljena na odredbama Protokola III uz Sporazum o slobodi kretanja između Europske unije i Švicarske Konfederacije te da se u razdoblju od privremenog ukidanja ovih prijelaznih mjera 1. siječnja 2022. broj hrvatskih državljana koji su zatražili radnu dozvolu u Švicarskoj povećao, ministarstvo drži da to povećanje nije bilo takvog intenziteta koji bi zahtijevao ponovno uvođenje ograničenja”, ističe se.Iako je Hrvatska postala članicom EU-a 2013. godine, Protokol III kojim se Sporazum o slobodnom kretanju osoba s EU proširio i na hrvatske državljane, u Švicarskoj je stupio na snagu tek 2017. godine pa su građani RH bili zakinuti za pravovremeni početak primjene ovog Sporazuma, uključujući početak prijelaznog razdoblja, napominje MVEP u priopćenju.

MVEP je pozvao Švicarsku da razmotri nepovoljnu odluku za hrvatske državljane.

“Nakon što je Savezno vijeće Švicarske Konfederacije aktiviralo zaštitnu klauzulu koja će ponovno ograničiti zapošljavanje državljana RH, najkasnije do kraja 2026. godine, ministarstvo očekuje od švicarske strane da pravovremeno preispita ovu odluku, kako bi hrvatski državljani pri zapošljavanju u Švicarskoj bili ravnopravno tretirani s ostalim državljanima EU/EFTA-e”, poručuje se u priopćenju.(N1)