Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Policija ponovno upozorava građane zbog prijevara: “Budite oprezni i sumnjičavi”

Policijska uprava zagrebačka objavila je novo upozorenje građanima zbog učestalih prijevara na kućnim pragovima. Također su objavili i niz savjeta kojih bi se građani trebali pridržavati kako bi se zaštitili.Policija navodi da prevaranti obično mole za neku (pri)pomoć, sitnu uslugu, prodaju predmete ili nude usluge, lažno se predstavljajući. Žele zadobiti vaše povjerenje ili sažaljenje jer tako pripremaju teren za ući u vaš stan.

Prilagođavaju način i mogućnost činjenja kaznenog djela shodno trenutnim okolnostima, procjeni žrtve i mogućem riziku. Imajte na umu da se vješti prevaranti često koriste jednostavnim trikovima. Rizik je veći što je žrtva starije životne dobi. Samozaštitno ponašanje jako je bitno i može doprinijeti sprječavanju počinjenja kaznenih djela prijevara.

Policijska uprava zagrebačka podsjeća svoje građane da, ako se susretnu s nepoznatim osobama koje su uporne u namjeri da ih se pusti u dom, a koje su lukave u smišljanju razloga zbog kojega bi ih trebalo pustiti, nipošto ne čine to, bez prethodne provjere o kome se radi.

Takve osobe:

– spremne su vrlo maštovito predstaviti se kao zaposlenici raznih institucija, pružatelji medicinskih usluga ili čak kao službene osobe,

– samo iskorištavaju lakovjernost potencijalnih žrtava.

Budite oprezni
Policijska uprava zagrebačka upozorava svoje građane da budu oprezni s “nepoznatim gostima”, pa čak i s onima koji prethodno nazovu kako bi “najavili” svoj dolazak. Više na N1.