Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Rusija osudila odluku Varšave o zabrani ulaska Lavrovu u Poljsku

Rusija je osudila i ocijenila provokativnom odluku službene Varšave, koja je odbila dopustiti ruskome ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu da uđe na njezin teritorij gdje je trebao sudjelovati na sastanku šefova diplomacija OESS-a.Odluka Poljske (…) je provokativna i bez presedana, stoji u priopćenju ruske diplomacije.

– Ne samo da je Varšava na ovaj način diskreditirala samu sebe, već je nanijela nepopravljivu štetu autoritetu cijele Organizacije za europsku sigurnost i suradnju, stoji u priopćenju.

Poljska, koja početkom prosinca organizira ministarski sastanak OESS-a, u petak je objavila da je Sergeju Lavrovu ulazak na poljski teritorij odbijen.

– Očekujemo da Ruska Federacija izabere članove svoga izaslanstva u skladu s važećim propisima, rekao je AFP-u pouzdani izvor iz rotirajućeg poljskog predsjedništva OESS-a.

Isti izvor je kazao da rusko izaslanstvo ne bi trebalo na sastanke slati osobe koje je Europska unija sankcionirala nakon ruske ofenzive na Ukrajinu pokrenute 24. veljače, a među njima je i Sergej Lavrov.

Uvjereni smo da svi razumni političari dijele rusko stajalište – takvi su potezi neprihvatljivi, objavila je ruska diplomacija.

– Ovakve destruktivne odluke Poljaka (…) guraju OESS prema ponoru, rekao je izvor, optuživši OESS da se pretvorio u poligon za antiruske vježbe.

Sastanak 57 ministara vanjskih poslova Organizacije za europsku sigurnost i suradnju održat će se 1. i 2. prosinca u Lodzu, gradu u središnjoj Poljskoj.

Rusko izaslanstvo predvodit će ruski veleposlanik pri OESS-u Aleksander Lukaševič, priopćila je Moskva.

Sjedište OESS-a je u Beču još od osnutka 1975. na vrhuncu hladnoga rata, a svrha organizacije je promicati dijalog između zemalja istoka i zapada.

Godišnji ministarski sastanak OESS-a, na kojemu u uobičajenim okolnostima Lavrov redovito sudjeluje, središnji je događaj ove međunarodne organizacije. Prilika je to da ministri vanjskih poslova razmotre rad OESS-a u svim područjima njegova djelovanja.