Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Šmihal: ‘Onesposobljena je gotovo polovica našeg energetskog sustava‘

Šmihal: ‘Onesposobljena je gotovo polovica našeg energetskog sustava‘
Nedavni val ruskih raketnih napada onesposobio je gotovo polovicu ukrajinskog energetskog sustava, rekao je ukrajinski premijer Denis Šmihal. Šteta je uslijedila dok se temperature kreću ispod nule, a u glavnom gradu Kijevu pao je i prvi zimski snijeg.

Jedan dužnosnik u Kijevu upozorio je da bi se grad mogao suočiti s “potpunim gašenjem” svoje električne mreže. Predsjednik Volodimir Zelenski ranije je rekao da je 10 milijuna Ukrajinaca ostalo bez struje.

Inženjeri vode bitku s vremenom da obnove napajanje dok Ukrajina trpi rusko bombardiranje.

“Nažalost, Rusija nastavlja izvoditi raketne napade na ukrajinske civile i kritičnu infrastrukturu. Gotovo polovica našeg energetskog sustava je onesposobljena”, rekao je premijer Šmihal na tiskovnoj konferenciji u petak.

Mikola Povoroznik, zamjenik čelnika kijevske uprave, rekao je da se grad “priprema za različite scenarije, uključujući potpuno zatvaranje”.

Nije rekao što bi se dogodilo u slučaju potpunog gašenja elektromreže, ali dužnosnici su rekli da ne razmatraju evakuaciju gradova.

Ukrajinski nacionalni mrežni operater Ukrenergo objavio je na Telegramu: “Zemlja agresor je službeno priznala da joj je cilj uništiti našu energetsku infrastrukturu i ostaviti Ukrajince bez struje i grijanja.” (D.J./Hina/jutarnji.hr)