Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Bruxelles: Srbija i Kosovo bez dogovora oko pitanja registarskih tablica

Čelnici Srbije i Kosova nisu na sastanku u Bruxellesu došli do rješenja koje bi uklonilo napetosti zbog najave kosovske strane da će početi kažnjavati vlasnike vozila sa srpskim tablicama na sjeveru Kosova.

Nakon mnogih sati razgovora, dvije strane nisu uspjele dogovoriti rješenje, rekao je visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell, koji je zajedno s posebnim izaslanikom Miroslavom Lajčakom posredovao u razgovorima koje su vodili srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i kosovski premijer Albin Kurti.

Borrell je odgovornost za neuspjeh pripisao kosovskom premijeru Kurtiju.

– Mislim da postoji ozbiljna odgovornost za neuspjeh i bilo kakvu eskalaciju sljedećih dana. Predsjednik Vučić je prihvatio, ali premijer Kurti nije, izjavio je Borrell nakon razgovora koji su trajali skoro devet sati.

Kosovska vlada je najavila da će od 21. studenoga, početi naplaćivati kazne vlasnicima vozila sa sjevera Kosova koji nisu zamijenili srbijanske tablice kosovskim. S približavanjem toga datuma rasla je napetost, a u Komisiji to nazivaju najozbiljnijom situacijom od 2013. godine. Više na hrt.hr