Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Spor Kosova i Srbije: Ovo su ključna pitanja

Srbija i Kosovo nisu uspjele riješiti spor oko registarskih pločica uz posredništvo Europske unije u ponedjeljak pa raste prijetnja od izazivanja jedne od najgorih regionalnih kriza posljednjih godina.
Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i kosovski premijer Albin Kurti sastali su se u Bruxellesu gdje im je domaćin bio visoki predstavnik Europske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell.

Glavni izvor napetosti između Srbije i njezine bivše pokrajine s većinskim albanskim stanovništvom proglašenje je neovisnosti Kosova 2008. godine.

Srbija još uvijek ne priznaje taj potez i potiče srbijansku manjinu na Kosovu da ostane odana Beogradu.

U nastavku je kratki pregled spora povezanog s razornim ratom između srbijanskih snaga i etničkih Albanaca na Kosovu kasnih 1990-ih.

Registarske tablice
Najnoviji spor Prištine i Beograda su registarske pločice.

Kosovska vlada objavila je u studenom da oko 10.000 kosovskih Srba moraju zamijeniti registarske pločice koje im je izdala Srbija pločicama Republike Kosovo do sljedećeg travnja prema postupnom planu koji uključuje upozorenja, novčane kazne, a u konačnici zabranu prometovanja.

Srbi to nisu dobro primili pa su masovno podnosili ostavke na sjeveru Kosova, što uključuje stotine policajaca, sudaca, tužitelja i drugih birokrata u civilnim institucijama, što je povećalo napetosti i bojazan od novih nemira.

Beograd je upozorio da neće biti samo promatrač ako Priština pokuša kazniti Srbe na sjeveru, dok kosovske vlasti insistiraju na tome da “imaju kapacitet” držati situaciju pod kontrolom.

Čelnici iz cijele Europe i šef NATO-a pozvali su na kompromis po tom pitanju pošto su zapadne vlade prije svega usredotočene na rat u Ukrajini i imaju malo energije za upravljanje novom krizom u Europi. (Hina, N1)