Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

SAD: U napadu na tanker korišten dron iranske proizvodnje

Američka vojska u utorak je priopćila da je analiza ostataka drona pokazala da je isti tip iranske bespilotne letjelice koju je Teheran isporučio Rusiji za invaziju na Ukrajinu korišten za napad na komercijalni tanker u blizini obale Omana prije tjedan dana.

Peta flota američke mornarice sa sjedištem u Bahreinu objavila je fotografije i detalje svoje istrage o napadu na tanker Pacific Zircon, koji je plovio pod zastavom Liberije, uključujući ostatke samog drona Šahed-136. Mornarica je rekla u priopćenju da je dron napravio rupu široku 76 cm u stražnjem dijelu broda, a eksplozivni udar oštetio je brodski kotao, spremnik pitke vode i splav za spašavanje.

  • Iranski napad na komercijalni tanker koji je prolazio međunarodnim vodama bio je namjeran i opasan, ugrozio je živote posade broda i destabilizirao pomorsku sigurnost na Bliskom istoku, rekao je viceadmiral Brad Cooper, glavni zapovjednik američke mornarice na Bliskom istoku, stoji u priopćenju.

U zaljevskim vodama posljednjih je godina bilo napada na tankere u vrijeme pojačanih regionalnih napetosti s Iranom. U srpnju 2021. u napadu dronom pogođen je kod obale Omana tanker s naftnim derivatima kojim je upravljala izraelska tvrtka. Iran je odbacio optužbe da je odgovoran. (hrt.hr)