Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

USKOK istražuje skandal vezan uz VSOA-u, prikupljaju se dokumenti, pod lupom i ‘poslovi‘ vojnih špijuna

U međuvremenu, navodno nitko od najmanje desetak osoba i djelatnika agencije upletenih u aferu nije suspendiran.

USKOK je ‘upao‘ u vojno-obavještajnu agenciju koju mjesecima trese skandal zbog nezakonitog trošenja državnog novca, potvrđeno je Dnevniku Nove TV, piše Dnevnik.hr.

Kako se navodi, prikuplja se dokumentacija, istražuju sumnje na račun vojnih špijuna, ali i nekoliko bliskih suradnika čelnog čovjeka te vojne agencije. Iako je istraga u tijeku, objašnjava se, svi su još uvijek u sustavu.

“Tužitelji su se uključili u slučaj mjesecima nakon što je Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost upozorio da se na ovoj adresi ozbiljno krši zakon, a novac vojne agencije nezakonito troši”, izvijestila je za Dnevnik Nove TV, Ivana Pezo Moskaljov.

Navodno iznos od dva milijuna kuna koji su, prema sumnjama, vojni špijuni pronevjerili nije i konačan. Riječ je o novcu za službena putovanja i zadaće u misijama u Poljskoj, Libanonu, Litvi… Sumnja se da su dio novca pospremali u svoje džepove.
“Definitivno ima kaznene odgovornosti. Jer ako je nestao novac, to je kaznena odgovornost. Vidljivo je da je stvar ozbiljna jer je i DORH ušao i radi se jedna financijska forenzika”, rekao je Siniša Hajdaš Dončić iz Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.

U međuvremenu, nitko od najmanje desetak osoba i djelatnika agencije upletenih u aferu nije suspendiran.

“Možemo vas izvijestiti kako se Vojna sigurnosno-obavještajna agencija očitovala da zbog zakonskih ograničenja nije u mogućnosti odgovoriti na pitanja koja ste postavili”, poručili su iz MORH-a za Dnevnik Nove TV. (L.G. jutarnji.hr)