Aktualno OG sada Ogulin

I zidnjacima protiv nasilja nad ženama

Kao što smo već pisali, danas se obilježava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, te su stoga postavljene  crvene cipele na Trgu Petra Stipetića, u organizaciji  Udruga žena Ogulin, Kluba za mlade Ogulin i Pučkog otvorenog učilišta Ogulin. Također su uredili  prvu crvenu klupu kao trajni znak borbe protiv nasilja. Projekt Crvena klupa pokrenula je 2019. Red Rose Foundation, potičući postavljanje crvenih klupa kao trajnih podsjetnika da se nasilje, osobito obiteljsko događa u našoj blizini, ali mi imamo moć promijeniti kraj.

Borba protiv nasilja nad ženama obilježena je još jednom akcijom.

Naime, POU Ogulin u 2019. godini uspješno je provelo radionice pletenja, a u 2020. godini radionice Tradicijski vez u suvremenom ruhu.

U 2022. godini POU Ogulin provelo je uspješno radionicu vezenja pod nazivom “Zidnjaci u suvremenom ruhu”. Mogućnosti vezenja su nebrojene stoga se na inovativan način povezala borba protiv nasilja nad ženama i tradicija izrade zidnjaka i na taj način popularizirala kampanja borbe protiv nasilja i upoznala široka javnost s tradicijom izrade zidnjaka,  koji su umjesto tradicionalnih poruka domaćicama za bolji ručak,  usmjereni svima s porukama za borbu protiv nasilja nad ženama, a prostor izlaganja postali su oglasni zidovi Grada Ogulina u Ulici Bernardina Frankopana i prostora Pučkog otvorenog učilišta  Ogulin.

Tradicionalni medij, pod vodstvom stručnih suradnica Marije Trdić Ćuk i Ivanke Rendulić, voditeljice sekcije rukotvorine KUD “Sv. Juraj” Zagorje Ogulinsko i članica Udruga žena Ogulin koji je nastao predanim i prekrasnim radovima polaznica Biserke Bertović, Dragice Brozović, Nade Brozović, Marije Jelinić, Astre Malbaša Pribanić, Mirjane Poljak, Tonke Vučić, Vesne Vučić, Irene Vujasin, Lane Vujasin, Andreje Trdić Tonković i Ksenije Žanić,  pretvorio se u nekonvencionalne kreacije, a vezenje je postalo dio borbe protiv ovisnosti i ujedno čuvatelj tradicije. Pučko otvoreno učilište upućuje zahvalu  svim sudionicima, osobito  polaznicama koje su divnim radovima omogućile uspjeh programa. Projekt sufinancira Ministarstvo kulture i medija, Grad Ogulin i POU Ogulin.