Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Mijenjaju se pravila oko plaćanja javnim bilježnicima

Saborski zastupnici u petak su podržali izmjene Zakona o javnobilježničkim pristojbama, kojim se sve osobe s invaliditetom oslobađaju plaćanja javnobilježničkih pristojbi te se smanjuje i plaćanje upravnih pristojbi.
Državni tajnik u Ministarstvu uprave Juro Martinović rekao je da se predloženim izmjenama zakona sve osobe s invaliditetom oslobađaju plaćanja javnobilježničke pristojbe. Također, iz Zakona o javnobilježničkim pristojbama izdvaja se Tarifa javnobilježničkih pristojbi te se propisuje da se tarife donose uredbom vlade, kako je to uređeno i za upravne i sudske pristojbe.
Martinović je kazao i da se zakon usklađuje i s važećim prekršajnim zakonodavstvom te se usklađuju i novčani iznosi iskazani u kunama s uvođenjem eura kao službene valute u Hrvatskoj.

U kratkoj raspravi izmjene zakona podržali su klubovi HDZ-a, SDP-a i HSLS-a i nezavisnog zastupnika Vladimira Bileka.

Darko Klasić (Klub HSLS-a i nezavisnog zastupnika Vladimira Bileka) predložio je da se u izmjenama zakona – umjesto da se pristojbe propisane tarifom javnobilježničkih pristojbi plaćaju u državnim biljezima, a u gotovu novcu kada taj iznos prelazi stotinu kuna – uvede da se sve javnobilježničke pristojbe naplate u gotovini i proslijede u državni proračun.

“Time bi se znatno tehnički pojednostavilo obujam posla oko plaćanja pristojbi”, kazao je. (Hina, N1)