Aktualno OG sada Ogulin

Sveta Kata, snijeg na vrata

Blagdan Svete Katarine koji se slavi na današnji dan, u narodu od milja zvane “Sveta Kata”, smatrao se prvim neslužbenim početkom zime, o čemu svjedoči i opće poznata uzrečica “Sveta Kata, snijeg na vrata!” Donosila snijeg ili ne, za Svetu Katarinu se vjeruje da je simbol hrabrosti.

Legenda kaže kako je Katarina bila izuzetno učena mlada djevojka plemenitog porijekla, vjerojatno princeza. Prosvjedovala je protiv progona kršćana pod rimskim carem Maksencijem, čiju je ženu i nekoliko vojnika obratila dok je bila zatočena, te obranila svoje tvrdnje kod najuglednijih učenjaka koje je car Maksencije pozvao da joj se suprotstave.

Rimski upravitelj Maksimin Daia htio je oženiti Katarinu,a budući da ga je odbila, on je poslao 50 mislilaca da je uvjere kako Isus Krist nije mogao biti Bog jer je raspet na križu. No vjerujemo li u tu legendu, dama je svojim izvanrednim govorništvom i dobrim poznavanjem teologije i filozofije, uvjerila je tih 50 mislilaca da je Isus Bog i uspjela ih je također obratiti na kršćanstvo.

Svim Katarinama, Katama, Katicama, sretan imendan!