Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Ubuduće lakše do njemačkog državljanstva

Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser predstavila je u petak dijelove nacrta zakona kojim bi se trebalo olakšati stjecanje njemačkog državljanstva i prema kojem će se upis u državljanstvo, umjesto sa sadašnjih osam, moći zatražiti već nakon pet odnosno tri godine legalnog boravka. “Umjesto sadašnjih osam godina državljanstvo će se moći steći već nakon pet godina legalnog boravka, a u slučaju vrlo uspješne integracije već i nakon tri godine”, rekla je ministrica Nancy Faeser (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) u razgovoru za nekoliko njemačkih medija.

Pod vrlo uspješnom integracijom Faeser podrazumijeva brzo učenje njemačkog jezika i dobru uklopljenost u radni ili obrazovni sustav zemlje.

“Nacrt zakona je gotov i poslan je nadležnim ministarstvima na provjeru”, priopćilo je ministarstvo unutarnjih poslova u petak.
U istom priopćenju se navodi kako su detalji zakona već dogovoreni između stranaka vladajuće koalicije. Socijaldemokratsko-zeleno-liberalna vlada je u svom koalicijskom ugovoru predvidjela reformu zakona o stjecanju državljanstva.

Prema tom nacrtu bi djeca rođena u Njemačkoj automatski stekla pravo na državljanstvo ako jedan od roditelja najmanje pet godina legalno boravi u Njemačkoj. (Hina, N1)