Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

HUP upozorava na rizik od nedostupnosti medicinskih proizvoda

Iz Koordinacije medicinskih proizvoda HUP-a danas su upozorili na opasnost da će mnogi medicinski proizvodi postati nedostupni za pacijente, zatraživši privremeno povećanje cijena ne bi li se osigurala njihova dostupnost.
Iz Hrvatske udruge poslodavaca priopćili su danas kako su predstavnici Koordinaciji medicinskih proizvoda HUP-a na tematskoj sjednici Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Hrvatskoga sabora upoznali saborske zastupnike s, kako navode, neodrživom situacijom u dostupnosti medicinskih proizvoda, visokim nabavnim troškovima te drugim rizicima zbog kojih prijeti opasnost da će mnogi medicinski proizvodi postati nedostupni za pacijente.

Kako se navodi u priopćenju, zbog otežane makroekonomske situacije koja je počela pandemijom COVID-19, nastavila se ratom u Ukrajini, ogromnim rastom cijena energenata i velikim problemima u opskrbi te desetogodišnjim stalnim padom cijena pomagala na Listi Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje Koordinacija medicinskih proizvoda pri HUP-u izrazila je veliku zabrinutost da neće moći opskrbljivati hrvatsko tržište medicinskim pomagalima koji su mnogobrojnim bolesnicima neophodni za život. (B.A., hrt.hr)