Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Malenica odbacio kritike zbog rasta plaća dužnosnicima: “To bi bio populizam”

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica večeras je u središnjem HTV-ovom Dnevniku komentirao izjednačavanje osnovice za državne dužnosnike i službenike, što će dužnosnicima donijeti rast plaća, pri čemu je kritike odbacio kao populizam.Malenica je rekao da je sadašnji sustav plaća u državnim i javnim službama star gotovo 30 godina te da se pokazao neodrživim.

– Za ista radna mjesta službenici primaju različitu plaću, naveo je ministar.

Rekao je i da postoje plaće u ministarstvima koje su veće od plaće ministra jer je osnovica za državne službenike rasla puno više i brže, dok se ona za dužnosnike čak i smanjivala 2012. godine.

– Dogodilo se to da su u pojedinim tijelima državne uprave, odnosno državnim organizacijama poput ministarstava državni službenici svojim plaćama i primanjima prestigli državne dužnosnike jer je njihova osnovica brže i više rasla, rekao je.

Dodao je da je, kako bi se donio pravedan i kvalitetan zakon o plaćama, utemeljen na načelu “jednaka plaća za jednak rad”, potrebno ujednačiti sve osnovice koje se isplaćuju iz državnog proračuna.

Upitan o eventualnim kritikama iz privatnog sektora, koji bi se mogli potužiti da im se uvodi porez na ekstraprofit dok si dužnosnici dižu plaće, Malenica je rekao da bi to bio populizam.(hrt)