Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

SAD zabranio opremu kineskih telekom kompanija zbog rizika po nacionalnu sigurnost

Bidenova administracija zabranila je uvoz i prodaju nove telekomunikacijske opreme kineskih kompanija Huawei technologies i ZTE, jer predstavljaju “neprihvatljivi rizik” za američku nacionalnu sigurnost.

Savezna komisija za komunikaciju u petak je priopćila da je donijela konačne odluke kojima također zabranjuje prodaju i uvoz opreme kineskog proizvođača opreme za nadzor Daha Technologies, tvrtke koja proizvodi opremu za video nadzor Hikvision Digital Technology i tehnološke tvrtke Hytera Communications.

Taj potez predstavlja nastavak akcija Washingtona protiv kineskih tehnoloških divova zbog straha da bi Peking morao koristiti te kompanije za špijuniranje Amerikanaca.

  • Te nove odluke važan su dio naših tekućih akcija da zaštitimo Amerikance od prijetnji vezanih uz nacionalnu sigurnost koje uključuju telekomunikacije, navela je predsjednica te komisije Jessica Rosenworcel u priopćenju.

Huawei nije želio komentirati tu odluku, dok ostale kompanije nisu odmah odgovorile na zahtjev Reutersa.Inače, ta komisija je u srpnju 2021. objavila da razmatra zabranu odobrenja za svu opremu svih kompanija na popisu. To je uslijedilo nakon što je u ožujku 2021. pet kineskih tvrtki označeno kao prijetnja nacionalnoj sigurnosti prema zakonu iz 2019. čiji je cilj zaštita američkih komunikacijskih mreža. Sva četiri povjerenika u agenciji, dva republikanca i dva demokrata, podržali su najnovije odluke. (V.K./HRT/Hina)