Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Umro je Saša Zalepugin

Umro je Saša Zalepugin.Poznati hrvatski novinar i televizijski voditelj doživio je prije nekoliko tjedana moždani udar.

Njegova supruga Tihana Harapin Zalepugin potvrdila je na društvenim mrežama da je voditelj preminuo.Saša Zalepugin bio je jedan od najpopularnijih televizijskih voditelja u bivšoj državi, uz čiji lik i glas su se provodila nezaboravna nedjeljna popodneva. U mirovini je pak otkrio svoju izumiteljsku stranu, no televizija je ipak bila i ostala njegova prva ljubav.

Rođen je 18. srpnja 1931. u Sarajevu, 1950. godine završio je gimnaziju u Pazinu, te upisao studij slavistike na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Tijekom studija pisao je za „Studentski list“, „Zagrebački tjednik“, „Vjesnik u srijedu“, te bio glumac amater i predsjednik Studentskog eksperimentalnog kazališta. 1962. preuzeo je dužnost direktora Ansambla hrvatskih narodnih plesova „Lado“. 1966. počinje raditi na Radioteleviziji Zagreb, najprije kao urednik emisije „Kulturna panorama“, a od 1968. urednik je kulturnog programa.

Od 1971. urednik je Zabavnog programa RTZ-a, te počinje uređivati i voditi „Nedjeljom popodne“, emisiju koja je ušla u televizijsku povijest Jugoslavije kao jedan prototip mozaično-zabavne emisije, koja možda i do danas nije nadmašena s obzirom na standarde koje je Zalepugin imao.

Od 1982. angažiran je na istraživanju uzroka i posljedica štetnog zračenja na ljudsko zdravlje, te uspijeva pronaći način potpunog eliminiranja zračenja na ljudsko okruženje. Od 1983. „Nedjeljom popodne“ emitira se pod imenom „Sastanak bez dnevnog reda“, koji doseže i 70% gledanosti te predstavlja revoluciju u zabavnim programima u Jugoslaviji. Tijekom karijere intervjuirao je mnoge poznate osobe, kao što su Nixon, Hubert Humphrey, Sinatra, Sophia Loren, Rostropović i dr., te glumio u nekoliko filmova i serija, piše HRT.

Osim voditeljskog posla Zalepugin je snimao i dokumentarce, a na svojim putovanjima snimio je reportaže o velikim imenima u to doba poput Richarda Nixona, Franka Sinatre, Huberta Humphreya, Susannah York, Sophie Loren, Paco Rabannea, Elizabeth Taylor i mnogi drugi.(N1)