Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Borrell: ‘Rat Rusije i Ukrajine možda neće završiti, nego se zamrznuti kao onaj u Koreji prije 70 godina‘

Visoki predstavnik EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell smatra da rat između Rusije i Ukrajine “možda neće završiti nego će se zamrznuti poput rata u Koreji” od prije 70 godina.

“U Koreji su dvije strane postigle primirje i prekid vatre uspostavivši liniju razdvajanja. To bi mogao biti izlaz iz ovog konflikta”, izjavio je Borrell (75), potpredsjednik Europske komisije.-

To je rekao u Barceloni gdje je u petak sudjelovao na događaju “Globalne krize, europski odgovori” u organizaciji lokalnog Centra za međunarodne odnose (CIDOB), izvijestile su novine La Vanguardia.

“Ukrajina i Rusija bi se trebale povući sa svojih sadašnjih pozicija da bi se postigao scenarij poput onog u Koreji”, rekao je Borrell. To znači da bi Kijev i Moskva trebali prestati tražiti, braniti ili osvajati teritorij.

Sporazum o primirju u Koreji, još uvijek na snazi, potpisale su 1953. godine Sjeverna Koreja i Sjedinjene Države, u ulozi saveznika Južne Koreje. Sporazumom su okončana vojna djelovanja te je on trebao biti temelj budućem definitivnom mirovnom sporazumu koji do danas nije ostvaren. (Hina, jutarnji.hr)