Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Europol: 49 osoba uhićeno u razbijanju narkokartela

Europska policijska agencija Europol priopćila je da je pomogla u koordinaciji razbijanja kartela kojim se upravlja iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, a za koji se vjeruje da kontrolira do trećine europske trgovine kokainom.Policija je uhitila ukupno 49 osumnjičenih u racijama u Belgiji, Francuskoj, Nizozemskoj, Španjolskoj i Ujedinjenim Arapskim Emiratima od 8. do 19. studenoga, objavila je agencija.

Razbijanje ovog “superkartela”, koje je uključivalo jednu izuzetno veliku “ribu” iz Nizozemske sa sjedištem u Dubaiju, uglavnom je ciljalo na kokain koji dolazi iz Južne Amerike preko luka Rotterdam i Antwerpen.

– Šefovi narkoorganizacija, koje Europol smatra metama visoke vrijednosti, okupili su se kako bi formirali ono što je poznato kao “superkartel” koji je kontrolirao oko jedne trećine trgovine kokainom u Europi, ističu iz Europola.

– Razmjer uvoza kokaina u Europu pod kontrolom i zapovjedništvom osumnjičenika bio je ogroman, stoji u priopćenju Europola, dodajući da je tijekom istrage zaplijenjeno više od 30 tona droge.

Operacija za koordinaciju racija napada nazvana je “Desert Light” (“Pustinjska svjetlost”) i planirana je dvije godine. Više na hrt.hr