Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Banožić: Zastupnike koji budu protiv neću zvati rusofilima, oni će sami sebe prozvati

Burno je od jutra u Saboru, gdje se raspravlja o Vladinu prijedlogu odluke o sudjelovanju pripadnika hrvatskih oružanih snaga u misiji Europske unije u sklopu vojne pomoći i potpore Ukrajini. Vladinu odluku, koju je jučer odobrio mjerodavni saborski Odbor za obranu, zastupnicima je predstavio ministar Mario Banožić. Da bi je Sabor potvrdio, potrebna je dvotrećinska većina, a glasanje bi se trebalo održati do 15. prosinca.Ministar obrane Mario Banožić izjavio je u stanci rasprave o sudjelovanju HV-a u misiji EUMAM, da zastupnike koji budu glasali protiv te odluke neće zvati rusofilima i podržavateljima ruske agresije nego će oni sami sebe prozvati i morati obrazlagati svoju odluku.

– Prozvat će oni sami sebe, svojim ponašanjem. Ja nikad nisam koristio težak rječnik iako mislim da sam imao najviše argumenata od svih za to, suzdržavam se i radim svoj posao. Odluka je jasna, ako nema dvotrećinske većine, Hrvatska vojska ne ide u ovaj dio misije, a onda neka oni koji su glasali protiv obrazlažu, izjavio je Banožić novinarima upitan hoće li one koji budu glasali protiv toga prozvati rusofilima, putinofilima i podržavateljima ruske agresije.

Upitan o izjavi predsjednika Vlade da je za HDZ i vladajuću većinu “win-win” situacija bez obzira na ishod glasanja o sudjelovanju Oružanih snaga u obuci ukrajinskih vojnika te radi li se o unutarnjopolitičkim prepucavanjima ili stvarnoj želji da se pomogne Ukrajini, Banožić je odgovorio da se ne radi o prepucavanjima između vlasti i oporbe. Više na hrt.