Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Do kraja tjedna rasplet postizborne drame, Izetbegović želi u vlast

Kraj ovog tjedna donijet će rasplet drame oko uspostave novih parlamentarnih većina u BiH na temelju rezultata listopadskih izbora, a Bakir Izetbegović i Milorad Dodik uvjereni su kako će im idući izbori zastupnika u entitetskom i državnom domu naroda osigurati ostanak na vlasti i iduće četiri godine.

Čelnik Stranke demokratske akcije (SDA) Izetbegović ustvrdio je kako, unatoč sporazumu o koaliranju koji su u utorak potpisali predstavnici HDZ BiH i bloka bošnjačkih i građanskih oporbenih stranaka, još ništa nije gotovo. Kaže kako je siguran da će njegova stranka, a ne oporba biti i u novoj vlasti.

  • Osim sporazuma potrebno je imati 11 bošnjačkih delegata u bošnjačkom klubu zastupnika u Domu naroda federalnog parlamenta. Ne bih rekao da će (oporba) doći do tog broja 11 i mislim da je ovo više jedan blef, kazao je Izetbegović komentirajući sporazum hrvatske strane i oporbe.

Klubovi zastupnika konstitutivnih naroda u gornjem domu, Domu naroda parlamenta Federacije BiH, važni su jer oni predlažu kandidate za predsjednike i dopredsjednike Federacije koji opet predlažu entitetskog premijera. Oporba i SDA sada čekaju ishod delegiranja tih zastupnika iz županijskih skupština, a rok za to istječe 2. prosinca.

Sve ovisi o većini u klubu Bošnjaka

Izetbegović je uvjeren da će SDA imati više zastupnika u klubu Bošnjaka od oporbenog bloka, a njihovu najavljenu koaliciju s HDZ-om nazvao je “perverzijom”, optužujući istodobno neimenovane diplomate za pritisak čiji je cilj bio po svaku cijenu izbaciti SDA iz vlasti.

  • Perverzija je da SDA nije poželjna u vlasti, a Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i HDZ jesu, kazao je Izetbegović u intervjuu za TV Federacije BiH (FTV). (M.Š./Hina/HRT)