Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Kovačević: Plenković je u Bruxellesu poslušni birokrat, a u Hrvatskoj autokrat

Bivši hrvatski veleposlanik u Rusiji, Božo Kovačević, gostovao je u N1 studiju uživo i komentirao stanje u Ukrajini, ali i raspravu i razmirice između dva brda oko obuke ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj.
“Meni se čini da će odluke Ukrajinaca da se suprotstave ruskoj agresiji samo rasti u odnosu na zlodjela koja su počinjena. I Amerikanci su predlagali predsjedniku Zelenskom da se povuče iz Kijeva u Lviv, ali on je to odbio i to je uvelike doprinijelo porastu morala ukrajinskih građana. A od 2014. godine do sad, ukrajinska je vojska napredovala”, rekao je Kovačević.
Govoreći o izglasavanju odluke oko obuke ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj, Kovačević je rekao da se ne može govoriti o zajedničkoj poziciji i da se tema oko koje bi trebalo postići konsenzus koristi ne samo za političko nadmetanje, nego i za postizanje krize.

“Premijer se ponaša kao da ne postoje nadležnosti predsjednika Republike u vezi s obranom. Ja se se ne slažem s načinom kako komunicira Zoran Milanović, kao i sa sadržajem velikog dijela njegovih izjava, ali neovisno o tome, on je predsjednik Republike Hrvatske, izabran s puno više glasova, nego cijeli HDZ u Sabor i mora ga se poštovati. On je institucija, a HDZ se ponaša kao da je Milanović uzurpator, kao da nije pobijedio na izborima. Premijer namjerno izaziva ustavnu krizu”, rekao je Kovačević.

Objasnio je i zašto to misli.

“Naprosto zato što je HDZ organizacija koja je kriminalna, jer postoji pravomoćna presuda protiv njega i Vlada je ta organizacija koja je odlučila uzurpirati vlast i ustav. Njihovo je razumijevanje da u Hrvatskoj sve institucije moraju pripadati HDZ-u i, ako ne pripadaju, oni ih ignoriraju. Institucija predsjednika trenutno nije njihova i zato se to događa”, rekao je Kovačević.

“To pokazuje tko je naš premijer. On je na čelu kriminalne organizacije. On je u Bruxellesu poslušni birokrat, pred stranim diplomatima diplomat, a u Hrvatskoj autokrat, koji se ne libi u Hrvatskoj izazvati ustavnu krizu”, rekao je Kovačević.

Istaknuo je i da HDZ namjerno ugrožava ustavnopravni poredak Republike Hrvatske pa objasnio i uzrok. (N1)