Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Cure detalji sa sastanka u Washingtonu, Macron nije birao riječi: ‘Da, vi rješavate svoj problem, ali moj činite gorim!‘

Prilikom susreta s parlamentarcima Macron je rekao kako je Inflation Reduction Act ‘super agresivan‘ prema europskim tvrtkama

Francuski predsjednik Emmanuel Macron osudio je u srijedu u Washingtonu “superagresivne” mjere koje je poduzeo Joe Biden kako bi potaknuo američku industriju, te je upozorio da one riskiraju “fragmentaciju Zapada”, navode agencije pozivajući se na izvore s tog sastanka.

Prvog dana službenog posjeta francuski predsjednik nije krio zabrinutost tijekom susreta s američkim parlamentarcima obiju stranaka.

Ogromne subvencije koje je američki predsjednik odlučio dodijeliti u velikom gospodarskom i socijalnom zakonu pod nazivom “Zakon o smanjenju inflacije” (IRA) su “super agresivne za naše tvrtke”, požalio se francuski predsjednik.

“Ne želim postati tržište za američke proizvode jer imam potpuno iste proizvode kao i vi. Imam srednju klasu (koja mora) raditi i ljude koji moraju pronaći posao. A posljedica IRA-e je da možete riješite svoj problem, ali ćete moj učiniti još gorim. Žao mi je što sam tako izravan”, rekao je Emmanuel Macron.
Europski lideri potužili su se na zakonodavni paket kojeg je u kolovozu potpisao Biden, kojim se daju snažne subvencije američkim proizvodima, što stavlja u neravnopravan položaj neameričke tvrtke i bit će ozbiljan udarac njihovim gospodarstvima u trenutku dok se Europa bori s posljedicama ruske agresije na Ukrajinu. (Hina, jutarnji.hr)