Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Michel pozvao Xija da iskoristi svoj “utjecaj” na Rusiju u vezi rata u Ukrajini

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel pozvao je u četvrtak u Pekingu ponovno kineskog predsjednika Xi Jinpinga da iskoristi svoj “utjecaj” na Rusiju zbog rata u Ukrajini.
Na trosatnom sastanku “dugo” se razgovaralo o ratu u Ukrajini, a riječi je bilo i o trgovini, klimi, ljudskim pravima, oporavku od pandemije COVID-a, Xinjiangu i Taiwanu, rekao je Michel novinarima putem video veze iz Pekinga.

  • Zatražio sam od predsjednika Xija, kao i na samitu EU-Kina u travnju, da iskoristi svoj utjecaj na Rusiju da poštuje Povelju UN-a, rekao je Michel.

Predsjednik Xi je jasno rekao da Kina ne opskrbljuje Rusiju oružjem i da nuklearne prijetnje nisu prihvatljive, rekao je.

Michel je doputovao u posjet Pekingu samo nekoliko tjedana pošto su kineske vlasti otkazale njegov govor na međunarodnoj trgovinskoj izložbi u Šangaju u kojem je planirao kritizirati ruski “ilegalni rat” u Ukrajini i pozvati na smanjenje europske trgovinske ovisnosti o Kini.

U vezi nedavnog vala prosvjeda koji je zahvatio Kinu, Michel je rekao: “Razgovarali smo i o tom pitanju”, ali nije rekao kako je Xi reagirao.

Kineski državni mediji izvijestili su ranije u četvrtak da je Xi rekao Michelu da će Kina osnažiti stratešku komunikaciju i koordinaciju s Europskom unijom.

  • Kina će ostati otvorena za europska poduzeća i nada se da se Europska unija može prestati miješati kako bi osigurala pošteno i transparentno poslovno okruženje za kineska poduzeća, rekao je Xi Michelu, po državnoj televiziji CCTV.

Ni Xi ni CCTV nisu objasnili što misli pod “miješanjem”.

Michel je rekao da je Xiju prenio i poteškoće s kojima se susreću europska poduzeća i investitori u Kini.

  • Na europskoj strani pristup tržištu je jako otvoren, dok je u Kini nekoliko sektora i dalje puno više zatvoreno, rekao je Michel.
  • Trebamo veći reciprocitet. Trebamo uravnoteženije odnose, dodao je.

Michel, koji boravi u jednodnevnom posjetu Kini, sastao se i s kineskim premijerom Li Keqiangom te s Li Zhanshuom, predsjednikom stalnog odbora Nacionalnog narodnog kongresa. (V.K./HRT/Hina)