Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Američki senatori upozoravaju Kinu kako bi nasilno gušenje prosvjeda narušilo odnose

Dvostranačka skupina od više od 40 američkih senatora upozorila je u četvrtak Kinu kako bi bilo kakvo nasilno gušenje tamošnjih prosvjeda nanijelo iznimnu štetu američko-kineskim odnosima.
Četrdeset i dva senatora, predvođena demokratima Danom Sullivanom i Jeffom Merkleyem te republikancima Mitchom McConnellom i Toddom Youngom, u pismu veleposlaniku Kine u Washingtonu Qin Gangu, rekli su da vrlo pažljivo prate prosvjede u Kini.

  • Također pomno pratimo reakciju Komunističke partije Kine (KPK) na njih, navodi se u pismu senatora.

U pismu je istaknuto nasilno gušenje studentskih prosvjednika u Pekingu 1989. godine za koje su rekli da je ubilo stotine, ako ne i tisuće ljudi.

  • Najoštrije upozoravamo KPK da više ne poduzima nasilno gušenje miroljubivih kineskih prosvjednika koji jednostavno žele više slobode. Ako se to dogodi, vjerujemo da će biti ozbiljnih posljedica za odnose SAD-a i Kine, uzrokujući im iznimnu štetu, stoji u pismu.

Kinu su posljednjih dana potresli rasprostranjeni prosvjedi protiv najstrožih karantenskih protokola za covid-19 na svijetu, što predstavlja javni prkos bez presedana otkako je predsjednik Xi Jinping preuzeo vlast 2012. (Hina/HRT/V.G.)