Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Ministar Banožić o Milanoviću: Sad je doživio nekakvo prosvjetljenje

Zahvaljujući suradnji s Vladom SAD-a Hrvatska je dobila dva helikoptera UH-60M Black Hawk. Ministar obrane Mario Banožić dao je izjavu za medije tom prilikom.
“Hrvatsko ratno zrakoplovstvo je bogatije za dva Black Hawka i značajno će ubrzati rad na operacijama. Dalje ćemo ići u pravcu zajedničke suradnje zamjene svega onog sovjetske proizvodnje”, kazao je Banožić.

“Imamo dvije vrste helikoptera, jedni su nabavljani za vrijeme Domovinskog rata. Oni u pravilu istječu jedan dio iduće godine, a dio 2024. godine. Problem su i rezervni dijelovi koji su ruske proizvodnje”, dodao je ministar.
Black Hawk je jedan od najboljih u svijetu trenutno, istaknuo je ministar koji se nada da će ih Hrvatska imati 12. “Želja nam je nabaviti još 8 helikoptera Black Hawk”, dodao je.

Podsjetimo, od ukupno četiri helikoptera, dva su predmet donacije Vlade SAD-a, a preostala dva u dolasku predmet su nabave Ministarstva obrane.

Osvrnuo se i na komentare predsjednika RH Zorana Milanovića. “Žao mi je što takve stavove nije imao dok je bio premijer i mogao je učiniti više za Hrvatsku vojsku, valjda je sad doživio nekakvo prosvjetljenje pa zna kako bi se trebalo upravljati”, kazao je Banožić.Komentirao je istragu koja se provodi vezano uz pad drona na Jarunu. “Istraga se provodi u nekoliko zemalja koje su radile istragu na svom području. I dalje se radi na prikupljanju podataka i vrlo blizu smo toga da se pronađe područje s kojeg područja je dron doletio i onda bi vjerojatno trebali doznati namjenu.”(N1)