Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Traži se pet članova DIP-a, neka imena neslužbeno već ‘u igri’

Saborski Odbor za izbor i imenovanja pokrenuo je postupak izbora petero od šestero članova Državnog izbornog povjerenstva (DIP), koliko ih Sabor ima pravo birati, a neslužbeno se već spominju neka imena.
Treba izabrati dvoje potpredsjednika i troje članova DIP-a. Jedan je član Povjerenstva preminuo prošle godine, ostalima u ožujku iduće istječu osmogodišnji mandati.

U jesen prošle godine preminuo je Josip Vresk, a mandati 8. ožujka 2023. istječu potpredsjednicama Ani Lovrin i Vesni Fabijančić Križanić te članovima Emilu Tomljanoviću i Slavenu Hojskom.

Četvrtoj članici DIP-a, Ivani Belec, mandat još traje, jer je izabrana u srpnju 2019. godine umjesto Janje Drobnjak Horvat.

DIP ima predsjednika, koji je po položaju uvijek predsjednik Vrhovnog suda, sada je to Radovan Dobronić, zatim četiri potpredsjednika i četiri člana.

Potpredsjednike Damira Kontreca Jasenku Žabčić i Jasenku Žabčić, koji dolaze iz reda sudaca izabrala je opća sjednica Vrhovnog suda, na prijedlog predsjednika Suda.

HDZ s partnerima dva, oporba tri

Dva potpredsjednika koji nisu suci i četiri člana bira Sabor tako da po jednog potpredsjednika i dva člana bira na prijedlog većine, a drugog potpredsjednika i druga dva člana na prijedlog oporbenih stranaka sukladno odnosu snaga u Saboru u trenutku izbora.

To znači da sada jednog potpredsjednika i člana treba kandidirati HDZ s partnerima (Belec je izabrana iz njihove kvote), a drugog potpredsjednika i dva člana, oporba.

Tehnički, svaki oporbeni klub može ponuditi svog kandidata, no pravilo je da u međustranačkim dogovorima ta mjesta dobiju najveće oporbene stranke u Saboru, a to su Socijaldemokrati, SDP i Most.

HDZ još ne otkriva imena svojih kandidata. Izvor iz Kluba napominje da za to još imaju desetak dana, da o svemu moraju razgovarati na klubu, užem predsjedništvu stranke, s koalicijskim partnerima. (Hina/I.B., hrt.hr)