Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Iran će preispitati zakon o obveznom nošenju marama

Iran je priopćio da će preispitati desetljećima star zakon koji od žena zahtijeva pokrivanje glave, dok se bori da uguši više od dva mjeseca prosvjeda povezanih sa strogim kodeksom odijevanja.
Prosvjedi su preplavili Iran nakon smrti 16. rujna u pritvoru Mahse Amini, 22-godišnje Iranke kurdskog podrijetla koju je ćudoredna policija uhitila zbog navodnog kršenja tog šerijatskog zakona.

Prosvjednici su palili pokrivala za glavu i uzvikivali protuvladine slogane. Od smrti Amini sve veći broj žena ne nosi hidžab, posebno u modernom sjevernom dijelu Teherana.

  • I parlament i pravosuđe rade (na pitanju)” treba li zakon izmijeniti, rekao je u subotu iranski državni odvjetnik Mohamad Džafar Montazeri.

On, prema novinskoj agenciji ISNA, nije precizirao što bi se u zakonu moglo promijeniti odlukom ta dva tijela, koja su u većinskim rukama konzervativaca.

Tim za reviziju sastao se u srijedu s parlamentarnom komisijom za kulturu i rezultati se očekuju za tjedan ili dva, rekao je glavni državni odvjetnik.

Predsjednik Ebrahim Raisi u subotu je rekao da su temelji iranske republike i islama zapisani u ustavu.

  • Ali postoje metode provedbe ustava koje mogu biti fleksibilne, rekao je u televizijskom obraćanju.

Hidžab je postao obavezan za sve žene u Iranu u travnju 1983., četiri godine nakon Islamske revolucije kojom je svrgnuta monarhija koju je podržavao SAD.

To ostaje vrlo osjetljivo pitanje u zemlji u kojoj konzervativci inzistiraju da bi hidžab trebao biti obvezan, dok reformisti to žele prepustiti individualnom izboru. (HRT/V.G./Hina)