Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Pitali MUP postoji li u Zagrebu ilegalna kineska policijska postaja, dobili odgovor

Tijekom 2018. godine u Hrvatskoj je boravilo ukupno 6 kineskih policijskih službenika, a u 2019. godini 8 kineskih policijskih službenika

  • Vezano uz objavljeni članak CNN-a i Izvješće Safeguard Defendera – koje će biti objavljeno sutra 5. prosinca – obavještavamo vas kako Ravnateljstvo policije niti iz vlastitih saznanja, a niti iz saznanja agencija s kojima surađuje, ne raspolaže s podacima o postojanju niti djelovanju ilegalnih policijskih postaja u Zagrebu ili Hrvatskoj, poručio nam je MUP na naš upit.
  • Budući da se u obavljenom članku Hrvatska spominje u kontekstu “ispitivanja uloge zajedničkih policijskih inicijativa”, a ne u kontekstu ilegalnih policijskih postaja, obavještavamo kako se suradnja hrvatske i kineske policije ostvaruje temeljem Sporazuma između Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske i Ministarstva javne sigurnosti Narodne Republike Kine o policijskoj suradnji koji je potpisan 3. prosinca 2012. godine te Memoranduma o suglasnosti između Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske i Ministarstva javne sigurnosti Narodne Republike Kine o suradnji tijekom turističke sezone koji je potpisan 12. rujna 2017. godine.
    Temeljem navedenog, kineski policijski službenici od 2018. godine sudjeluju u hrvatskom projektu “Sigurna turistička destinacija”, a koji se uspješno provodi od 2006. godine sa stalnom intencijom povećanja broja stranih policijskih službenika i policijskih organizacija koji se uključuju.

Projekt Sigurna turistička destinacija provodi se uobičajeno tijekom srpnja i kolovoza u priobalnim policijskim upravama te u Policijskoj upravi zagrebačkoj, a sve temeljem tipskog Memoranduma o suradnji s nacionalnim policijama i organizacijama koje sudjeluju.
Tako je tijekom 2018. godine u Hrvatskoj boravilo ukupno 6 kineskih policijskih službenika, a u 2019. godini 8 kineskih policijskih službenika. Nadalje, tijekom 2020. i 2021. projekt se provodio u smanjenom obimu te kineski policijski službenici tada uopće nisu boravili u Hrvatskoj da bi se ove, 2022. godine projekt proveo u punom opsegu te je u Hrvatskoj boravilo ponovno ukupno 8 policijskih službenika.

Svih navedenih godina kineski su policijski službenici u sklopu projekta boravili u Hrvatskoj u trajanju od mjesec dana – od sredine srpnja do sredine kolovoza – i to na području Policijske uprave zagrebačke, ličko-senjske, zadarske i dubrovačko – neretvanske, a na kojim područjima uobičajeno boravi najveći broj kineskih turista. (D.Miljuš, jutarni.hr)