Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Zbog štednje Hrvatskoj prijeti nestašica lijekova

Udruge pacijenata i proizvođači lijekova uputili su niz kritika na prijedlog izmjena pravilnika o stavljanju lijekova na listu HZZO-a, koji će, tvrde, dovesti do nestašica lijekova i diskriminacije hrvatskih pacijenata u odnosu na druge zemlje EU.Zbog mjera uštede, otežava se dostupnost inovativnih terapija, provodi se diskriminacija i ugrožava temeljno ljudsko pravo na pravodobnu terapiju, samo su neke od 238 primjedaba koje su stigle tijekom javnog savjetovanja na predložene izmjene Pravilnika o mjerilima za stavljanje lijekova na listu HZZO-a i način utvrđivanja cijene lijekova koje će plaćati Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO).

Novim pravilnikom se predlaže da lijek s novom djelatnom tvari, prije nego što dobije odobrenje u Hrvatskoj, prethodno mora biti odobren na račun državnog osiguranja u najmanje deset država članica Europske unije.HZZO će posebno razmatrati stavljanje na listu iznimno skupih terapija, a cijena prvog biosličnog lijeka, koji se predlaže, morat će biti najmanje 30 posto niža od cijene sličnog lijeka koji je već na listi HZZO-a.

Javna rasprava provedena je od 28. listopada do 27. studenoga, a sudionici su tražili od Ministarstva zdravstva povlačenje pravilnika, obustavu procedure i osnivanje radne skupine, a tek onda “internetsko savjetovanje”. Pravilnik bi trebao stupiti na snagu u prvom kvartalu iduće godine. Više na N1.