Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Zaoštravanje odnosa s Kinom: Kanada šalje tri ratna broda u Tajvanski tjesnac, evo što poručuju Pekingu

Kineski dužnosnici ranije ove godine poručili su američkim kako Kina ne priznaje Tajvanski tjesnac kao međunarodne vode

Uz Sjedinjene Države, i Kanada nastavlja s politikom zaoštravanja odnosa s Kinom, što u ionako napetoj globalnoj geopolitičkoj situaciji dodatno diže tenzije. Kanada sada najavljuje slanje više ratnih brodova kroz Tajvanski tjesnac s ciljem da Kini pokažu kako se radi o međunarodnim vodama. „Moramo biti sigurni kako je pitanje Tajvanskog tjesnaca jasno te da ostaje međunarodni prolaz“, poručila je kanadska ministrica vanjskih poslova Melanie Joly te naglasila kako će „…nastaviti osiguravati primjenu međunarodnih pravila kad se radi o Tajvanskom tjesnacu. I zato je naša fregata prošla kroz Tajvanski tjesnac ovo ljeto, zajedno s Amerikancima namjeravamo poslati još fregata“.

Kineski dužnosnici ranije ove godine poručili su američkim kako Kina ne priznaje Tajvanski tjesnac kao međunarodne vode. Tajvanski tjesnac morski je prolaz širok oko 180 kilometara između Kine i Tajvana.

Treba pojasniti kako se Kanada pridružila Sjedinjenim Državama na NATO skupu u Bukureštu u podizanju pažnje europskih članica saveza prema Kini kao sve ‘disruptivnijoj sili‘. Kanada je na skupu NATO saveza poručila kako povećava svoja ulaganja u vojnu potporu za Indo-pacifičku regiju za 297 milijuna dolara te su odlučili u regiju poslati tri umjesto jednog ratnog broda.

Kanadska ministrica vanjskih poslova Joly govorila je o potrebi pritiska na Kinu nakon što je Pentagon objavio godišnje izvješće o kineskim vojnim potencijalima, a u kojem su procijenili da će Kina imati oko 1500 nuklearnih bojevih glava do sredine sljedećeg desetljeća, dok ih sada ima samo 400. Ključna je teza Joly kako moraju više investirati u regiji u odvraćanje Kine od kršenja međunarodnih normi te žele preuzeti važniju ulogu jer je taj „dio svijeta važan za nas“. Joly je odbila komentirati spekulacije o sporazumu s Japanom o razmjeni obavještajnih podataka. (G.Drljača, jutarnji.hr)